Teknolojinin ve dijitalleşmenin her alanda önemini kavradığımız ve özellikle pandemiyle birlikte daha hızlı dönüştüğümüz bu günlerde, işletmeler de başarı hikayelerini dijitalleşmeye borçlu. İşletmelerini Google ile tanıştıran Hüseyin ve Sultan Polat çifti de bu sayede başarılarını katlayan onlarca işletmeden biri. Terzi dükkanlarını pandeminin zorlu koşullarından hemen önce açan çift, Google Benim İşletmem ile daha fazla kişiye ulaştı. Aynı şekilde Cevdet Bey de işletmesini Google araçlarıyla büyütmeyi hedefleyen başarı hikayelerinden bir diğeri. Google Benim İşletmem, Google Arama Reklamları ve Google Analytics gibi Google araçlarıyla işletmesini büyütmekle kalmayıp 2. şubesini bile kısa sürede açmayı başarmış. Eşya ve aksesuarları yeniden var eden Işın Hanım da işletmesinin kapılarını Google’a açanlardan. “Mobilyaların çehresini değiştirmek istiyoruz” diyen Işın Hanım, Google araçlarıyla işletmesinin bilinirliğini kısa sürede katlamayı başarmış.
Google olarak, Türkiye’de esnafımızın ve küçük işletmelerin dijitalin sunduğu imkanlara kolaylıkla erişebilmesi için onlara destek olmaya devam ediyoruz. Çünkü inanıyoruz ki Türkiye’nin dijitalleşmesi esnafımızın, işletmelerimizin dijitalleşmesiyle mümkün. Bunu da yalnızca sunduğumuz Google ürün ve araçlarıyla değil, Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri ve desteklerle de genişletmek için ilk günden beri çalışıyoruz. Bu kapsamda 2020’nin Aralık ayında Ticaret Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin desteği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) iş birliği ile hayata geçirdiğimiz 12 milyon dolar değerinde bir destek sunduğumuz Dijital Dönüşümle Fark Yaratan Esnaflar programı da tam da bu amaçla hayata geçirdiğimiz projelerden biri. Özellikle pandemiyle birlikte hızlanan dönüşümü finansal kaynak, dijital araçlar ve yetenek eğitimleri ile destekleyerek işletmelerimizin gelişmesine katkı sağlamak için çalışıyoruz. Tüm bu çabalarımız sonucunda da Google ile yolu kesişen sayısız başarı hikayesine şahit oluyoruz. Polat çifti, Cevdet Bey ve Işın Hanım bunlardan yalnızca birkaçı. Gelin yolu Google ile kesişen işletmelerin başarı hikayelerine birlikte göz atalım.
“İş hacmimiz, müşteri sayımız Google sayesinde arttı”
İstanbul’da bir aile işletmesi olan Terzi Polat ile kıyafetlere yeniden hayat veren Hüseyin ve Sultan Polat çifti, Google Benim İşletmem aracılığıyla işletmesini büyütenlerden. 12 yıl önce birlikte açtıkları dükkanı Google ürün ve servisleriyle pandeminin zorlu şartlarına rağmen daha da büyütmeyi başardılar. Pandemiden hemen önce 2019 yılında Google Benim İşletmem ile tanışan Polat çifti, o günden bu yana yoğun talep gördüklerini ve işlerini 4 kat artırdıklarını dile getiriyor. Benim İşletmem ile tanışmadan önce bulundukları bölgede broşür ve el ilanı dağıtarak yalnızca bölgelerindeki müşterilere ulaşan Hüseyin ve Sultan Polat, işletmelerini tüm İstanbul’a hizmet verecek şekilde duyurmak istiyordu. Adreslerini Benim İşletmem’e kaydeden Polat çifti, bu yolla bilinirliğini artırdı ve sadece bulundukları bölgede değil İstanbul’un birçok farklı semtinden müşteriye ulaşma imkanı buldu. Ayrıca Benim İşletmem üzerinden müşterilerin yaptıkları olumlu yorumlarla da işletmelerini daha da büyütmeyi başardılar. Tüketicilerin, işletmeleri hakkındaki olumlu yorumları gördükçe kendilerine daha fazla güvenmeye başladıklarını belirten Polat ailesi bu sayede iş hacmini ve müşteri sayısını 4-5 kat artırdı.
“100 müşterim varsa 90 tanesi Google sayesinde geldi”
Evdeki davetsiz misafirlere karşı böcek ilaçlama hizmeti veren Pastex İlaçlama’nın sahibi Cevdet Bey, sitesini güncelleyerek Google’a reklam veren ve bunun meyvelerini çabuk toplayan binlerce işletmeden biri. İşe başladığı zaman yok denecek kadar az sipariş alabildiğini söyleyen Cevdet Bey, Google Arama reklamlarıyla müşteri sayısını yüzde 70 oranında artırarak işlerini büyütüp ikinci şubesini açtığını belirtiyor. İlk başladığında tek başına işleri yürütmek durumunda kalan Cevdet Bey bugün 4-5 personeliyle birlikte 10 kata kadar artan iş yoğunluğuyla hizmet veriyor. Google’ın sunduğu hizmetler sayesinde daha fazla insana ulaşarak işletmesini büyüten Cevdet Bey bugün 100 müşterisinden 90’ının Google üzerinden geldiğinin altını çiziyor.
“Google sayesinde bilinirliğim 10 kat arttı”
Google’ın sunduğu ürünlerle işlerini daha çok büyütme imkanı bulan bir diğer işletme sahibi de Işın Hanım. Kadın girişimciler için de güzel bir örnek olan Işın Mumcu Artisan, emekli maaşıyla hayata geçirilen bir işletme. Müşterilerine çevreci ve yerli üretim boyaları sunan Işın Mumcu Artisan işletmesinin daha çok kişiye ulaşması için Google’ı kendisine partner olarak alan Işın Hanım, kısa sürede pek çok kişinin güvendiği ve örnek aldığı başarılı örnekler arasına girmeyi başarmış durumda. “Atma yenile, hayatını renklendir” sloganıyla 4 yıldır butik bir işletme olarak hizmet veren Işın Mumcu Artisan, kendi evindeki eşyalarını atmayıp yeniden hayata döndürmek isteyen müşteriler için boya üretiyor. “Ben işletmemi Google ile var ettim” diyen Işın Hanım, işletmesini açtığı günden beri Google ürünlerini kullanarak hedef kitlesini genişletiyor. Benim İşletmem ve Google Aramalar Reklam hizmeti sayesinde daha fazla müşteriye ulaşmaya başlayan Işın Hanım, satışlarını da son 1 yılda 3 kat artırmayı başardı.
Bu başarı hikâyeleri Google olarak kullanıcılarımızın hayatını kolaylaştırmak için onları teknolojik ürün ve hizmetlerle buluşturmamızın önemi gösteriyor. TÜİK’in 2020 verilerine göre Türkiye’de KOBİ sınıfında bulunan 3 milyon 295 bin girişim, toplam girişimlerin yüzde 99,8’ini oluşturuyor. Yine aynı rapora göre en fazla ticaret sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler aynı zamanda toplam ihracatın da 36,4’ünü gerçekleştiriyor*. Bu büyük işgücü potansiyeli KOBİ’lerin gerekli dijital araçlarla donatıldığında Türkiye’nin ekonomisinin dijitalleşmesine sağlayacağı katkıyı gözler önüne seriyor. Ancak yine de özellikle pandemiyle birlikte dönüşümün merkezinde yer alan küçük işletmelerin katetmesi gereken yollar var. Öyle ki Google - İpsos 2019 yıl sonu araştırmasına göre küçük işletmelerin yalnızca yüzde 28’inin web sitesi bulunuyor ve yalnızca yüzde 8’i Google Benim İşletmem ile dijital varlığını oluşturmuş durumda. Bu oran her ne kadar her geçen gün daha da artsa da Google olarak sunduğumuz araçlarla ve projelerle dijital çağın gereksinimleriyle kullanıcılarımızı donatmak için çalışıyoruz. Ortaya çıkan başarı örnekleri de pek çok kişiye ilham olacak nitelikte hikâyeler oluyor. Önümüzdeki dönemde yeni ilham hikâyeleri çıkartmak için yeni yolculuklara ortak olmaya ve aynı yolda birlikte yürümeye devam edeceğiz.
*TÜİK Küçük ve Orta Büyüklükteki Girişim İstatistikleri, 2020
**Google - Ipsos Research Internal Data, Q4 2019